KİMYA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
KİMYA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?
Kimya MühendisliÄŸi; kimyasal süreçlerin tasarımı, iÅŸletilmesi ve çevre sorunlarının çözümünde diÄŸer tüm mühendislik birimlerinde de ortak konular olan matematik, fizik, kimya, termodinamik, ısı transferi, akışkanlar mekaniÄŸi bilgilerinin yanı sıra fizikokimya, kütle transferi ve kimyasal reaksiyon bilgilerini de kullanan bir mühendislik dalıdır. Kimya mühendisliÄŸinin diÄŸer mühendisliklerle ortak ve farklı yönleri, bu meslek dalının çok yönlülüÄŸü ve disiplinler arası çalışma gerektiren yapısından kaynaklanır. Tarih içerisinde kimya mühendisliÄŸi ve mühendisinin pek çok tanımı yapılmışsa da mesleÄŸin 2000'li yıllardaki tanımı aÅŸağıdaki ÅŸekildedir.
Kimya mühendisliÄŸi, malzemelerin kimyasal yapılarının, enerji içeriklerinin veya fiziksel hallerinin deÄŸiÅŸime uÄŸradığı proseslerin geliÅŸtirilmesi ve uygulanması ile ilgilenen engin ve çok yönlü bir mühendislik dalıdır.
Günümüz kimya mühendisinden ise; araÅŸtırmacı, tasarımcı olmasının yanı sıra yeni projeler geliÅŸtirmesi, yarışmaya açık olması,ileri düzeyde ekonomik analiz yapabilmesi, yaÅŸadığı çevreye duyarlı olması ve sürdürülebilir kalkınma anlayışına sahip olması beklenmektedir. 27 eylül 2004 de Avustralya'nın MELBOURNE kentinde düzenlenen 6. Dünya Kimya MühendisliÄŸi Kongresi'nde kabul edilen bildirgede kimya mühendisleri, koÅŸulların deÄŸiÅŸimine paralel olarak geliÅŸen mesleklerini yeniden ve ayrıntılı olarak tanımlamışlardır.
MELBOURNE BİLDİRGESİ (27 Eylül 2001):
Dünya çapında kimya mühendislerini temsil eden yirmi organizasyonun temsilcileri olan bizler aÅŸağıdaki bildirgeyi imzalıyoruz.
21. yüzyıla girerken, kimya mühendisliÄŸindeki bizler, becerilerimizi yaÅŸamın kalitesinin mükemmelleÅŸtirilmesi, iÅŸ istihdamının arttırılması, ekonomik ve sosyal geliÅŸmenin ilerletilmesi ve sürdürülebilir geliÅŸmeyle çevrenin korunması için kullanmaya çalışacağımıza dair daha önceki sözümüzü yeniliyoruz.
Kimya MühendisliÄŸi, dünyanın her yerinde, insanların hayatını mükemmelleÅŸtirmek amacıyla bilimin prensiplerini teknolojiler geliÅŸtirmek ve saÄŸlamak için kullanmaktadır. Mineraller, metaller, seramikler, polimerler, kağıt ve kompozitler gibi malzemeleri saÄŸlayan kimya mühendisliÄŸidir. Gıdaların üretimi ve iÅŸlenmesi ve suyun tasfiyesi kimya mühendisliÄŸine dayanmaktadır. Dünyadaki insanların saÄŸlıklarının daha iyi olmasını kimya mühendisliÄŸi aşılarla, ilaçlarla ve biyoteknoloji ile saÄŸlamıştır. Barınma giyim, ulaşım ve biliÅŸim teknolojilerinin hepsi kimya mühendisliÄŸine dayanmaktadır. Bizler toplumun dayandığı enerji kaynaklarını geliÅŸtirmekte ve dağıtmaktayız.
Toplumun ihtiyaçlarını karşılarken, kısıtlı kaynaklan en iyi ÅŸekilde deÄŸerlendiren, yeni ve ucuz ürünleri ve enerjiyi verimli kullanan süreçleri tasarlamaya söz veriyoruz. Toplum için ürünlerin geliÅŸtirilmesi, üretimi, kullanımı ve sonunda bertaraf edilmesi sırasında atığın ve çevre üzerine olacak ters etkilerin yok edilmesini hedefliyoruz.
Giderek küreselleÅŸen toplumda, sürdürülebilir olmayan uygulamalardan kaçınmaya ve bunları engellemeye çalışırken, dünyanın artan nüfusunun toplu gereksinimlerini karşılamaya söz veriyoruz. İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ilgili ciddi durumun bilincindeyiz. İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ile ilgili karmaşık bilimin daha iyi anlaşılmasını teÅŸvik ederken, aynı zamanda bunun etkilerini hafifletmek için saÄŸlam teknolojilerin geliÅŸtirilmesi ve uygulanmasına çalışmalıyız.
Dünyamızın karşı karşıya olduÄŸu fırsatlar ve seçenekler ve bunlarda kimya mühendisliÄŸinin oynayacağı roller açısından, toplum bilincini geliÅŸtireceÄŸimize söz veriyoruz. Yeteneklerimizi, bilgimizi ve organizasyon becerilerimizi toplum refahının korunması için insanlığın devam eden iyileÅŸtirilmesinde kullanacağız.
MesleÄŸimizi en yüksek etik standartlara uygun olarak icra edeceÄŸiz. Ömür boyu süren mesleki geliÅŸmeyi teÅŸvik edeceÄŸiz ve en kaliteli gençleri bu mesleÄŸi seçmek için özendireceÄŸiz.
Bu bildiriyi, diÄŸer üyelerimize, topluma hizmet etmekteki yükümlülükleri konusunda onların daha da kuvvetli bilinçlenmelerini saÄŸlamak üzere götüreceÄŸiz. Dünyamızın geleceÄŸini ÅŸekillendiren endüstriler, hükümetler, üniversiteler ve diÄŸer kurumlarla da çalışmaya söz veriyoruz.
Yirmibirinci yüzyılda, dünyamızın karşı karşıya olduÄŸu imkanlarla yüzleÅŸmeye çalışırken, hem mesleki sorumluluklarımızın ve hem de baÅŸkalarıyla birlikte çalışmamız gerektiÄŸinin bilincindeyiz.